Wykonanie
Kolejny przepis znaleziony na blogu Domowe Wypieki . Przepis i objaśnienia co do auszogne cytuję za Joanną.Auszogne to tradycyjny wypiek niemieckiej kuchni. Są to zwyczajne pączki o charakterystycznym kształcie. Mają gruby, brązowy brzeg i cienkie, jasne wnętrze. Formę tą uzyskuje się w prosty sposób. Kulę ciasta rozciąga się w rękach w ten sposób, aby ciasto w środku było bardzo cienkie, natomiast brzeg pozostał grubszy. Podczas smażenia cienka warstwa ciasta podnosi się do góry, dzięki
czemu, z jednej strony, nie jest smażona w tłuszczu i pozostaje jasna. Prawdopodobnie, dawniej kobiety piekące te pączki rozciągały placki na kolanie. Stąd też ich nazwa (Auszogne- rozciągnięte). Auszogne to bawarska nazwa. W innych regionach Niemczech pączki te mają różnorakie nazwy. Kształt jest jednak niezmienny.Moje auszogne nie wyszły takie piękne jak u Joanny i w środku nie były bardzo cieniutkie..ale zjedzone były ze smakiem..z
dżemem malinowym i
dżemem z
cukinii..pycha..250 ml
mleka500 g
mąki pszennej25 g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru50 g miękkiego
masła1
jajkoszczypta
soliDodatkowo:25 g
masłatłuszcz do smażenia (u mnie
olej rzepakowy)
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:
Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć
drożdże. Dodać
cukier i lekko ciepłe
mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko
mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Kolejno dodać
jajko, miękkie
masło i
sól. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30- 40 min.25g
masła roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków i uformować z nich okrągłe kulki. Kule układać na lekko posypanym
mąką blacie (lub bez
mąki na papierze do pieczenia), posmarować roztopionym
masłem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15min.Rozgrzać tłuszcz w garnku. Jedną kulę po drugiem wziąć do rąk i rozciągać tak, aby powstał grubszy brzeg, a w środku ciasto było bardzo cienkie. (Uwaga, nie zrobić dziury w cieście. Jeśli się zdarzy, uformować kulkę ponownie i od nowa rozciągać). Gotowy placek powinien
mieć ok. 10- 12cm średnicy. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.Przewrócić ostrożnie przy pomocy dwóch widelców. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Posypać
cukrem pudrem.