ßßß Cookit - przepis na Auszogne

Auszogne

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis znaleziony na blogu Domowe Wypieki . Przepis i objaśnienia co do auszogne cytuję za Joanną.
Auszogne to tradycyjny wypiek niemieckiej kuchni. Są to zwyczajne pączki o charakterystycznym kształcie. Mają gruby, brązowy brzeg i cienkie, jasne wnętrze. Formę tą uzyskuje się w prosty sposób. Kulę ciasta rozciąga się w rękach w ten sposób, aby ciasto w środku było bardzo cienkie, natomiast brzeg pozostał grubszy. Podczas smażenia cienka warstwa ciasta podnosi się do góry, dzięki czemu, z jednej strony, nie jest smażona w tłuszczu i pozostaje jasna. Prawdopodobnie, dawniej kobiety piekące te pączki rozciągały placki na kolanie. Stąd też ich nazwa (Auszogne- rozciągnięte). Auszogne to bawarska nazwa. W innych regionach Niemczech pączki te mają różnorakie nazwy. Kształt jest jednak niezmienny.
Moje auszogne nie wyszły takie piękne jak u Joanny i w środku nie były bardzo cieniutkie..ale zjedzone były ze smakiem..z dżemem malinowym i dżemem z cukinii..pycha..
250 ml mleka
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
50 g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
Dodatkowo:
25 g masła
tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Kolejno dodać jajko, miękkie masło i sól. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30- 40 min.
25g masła roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków i uformować z nich okrągłe kulki. Kule układać na lekko posypanym mąką blacie (lub bez mąki na papierze do pieczenia), posmarować roztopionym masłem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15min.
Rozgrzać tłuszcz w garnku. Jedną kulę po drugiem wziąć do rąk i rozciągać tak, aby powstał grubszy brzeg, a w środku ciasto było bardzo cienkie. (Uwaga, nie zrobić dziury w cieście. Jeśli się zdarzy, uformować kulkę ponownie i od nowa rozciągać). Gotowy placek powinien mieć ok. 10- 12cm średnicy. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.Przewrócić ostrożnie przy pomocy dwóch widelców. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/02/498-auszogne.html