ßßß Cookit - przepis na Nawigacja we wpisach

Nawigacja we wpisach

nazwa

Wykonanie

Na początek tygodnia proponuję Ci rozgrzewającą Thai tom yum. Z nazwy można wywnioskować, że jest to zupa tajska. Jest to kombinacja kurczaka, krewetek, imbiru i papryk. Doprawione sosem rybnym, chilli, czosnkiem i kolendrą.
Po wczorajszym bardzo wyczerpującym kulinarnie dniu mam ochotę jedynie usiąść i nie robić nic. Niestety (lub stety) zdjęcia same się nie zrobią. Przez weekend nagromadziło mi się kilka fajnych ujęć, które trzeba obrobić. Dodatkowo do jutra muszę oddać jedno zlecenie ergo od rana czeka mnie gotowanie i kolejne ustawianie do zdjęć. Gdybym tego właśnie nie kochała to rzuciłabym to w cholerę.
Tym czasem wracamy do przepisu na zupę po tajsku. Ehhh… jak ja uwielbiam kuchnię azjatycką. Zachęcam również do wypróbowania drugiego przepisu na Tom Yum z krewetkami bez mleczka kokosowego.
Składniki:
1l wywaru drobiowego
sok z połówki cytryny
szczypior 50g
świeży imbir 30g
ostra papryczka chili 30g
mleko kokosowe 1 puszka (ok 400g)
krewetki black tiger obrane 100g
pomidory 500g (bez skórki i gniazd nasiennych)
sos chilli 20g
sos rybny 20g
filet z kurczaka 250g
papryka świeża np czerwona 100g
kolendra 40g
trawa cytrynowa 20g
grzyby shitake 100g
czosnek 10g
masło klarowane lub olej do smażenia
Piersi z kurczaka, imbir, paprykę, chilli oraz czosnek kroimy w cienkie paski. Podsmażamy na maśle przez chwilę. Dodajemy posiekaną trawę cytrynową. Smażymy jeszcze przez chwilę a następnie zalewamy wywarem a po chwili mlekiem kokosowym (przed otwarciem puszki trzeba dobrze nią wstrząsnąć). Do zupy dodajemy sok z cytryny, sos chilli i rybny. Gotujemy całość przez 20 minut. Na sam koniec dodajemy przesmażone wcześniej na maśle pomidory (filety bez skórki i gniazd nasiennych pokrojone w kostkę), krewetki oraz posiekany szczypior.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/zupa-tajska