ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z dyni z krewetkami i pesto kolendrowym

Zupa krem z dyni z krewetkami i pesto kolendrowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje:
2 łyżki oleju roślinnego
1 średnia cebula, pokrojona w kosteczkę
1 pełna łyżka tartego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej ostrej papryczki chilli
2 ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę
2 szklanki purée z dyni*
500 ml bulionu warzywnego
250 ml mleka kokosowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Krewetki:
12 krewetek np. Black Tiger
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
1 ząbek czosnku, pokrojony w drobniutką kosteczkę
Pesto z kolendry:
1 pęczek kolendry, 4 łyżki oliwy z oliwek, skórka i sok z 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku
Dekoracja:
krążki czerwonej cebuli, listki kolendry
Przygotowanie
W garnku z grubym dnem podgrzać olej, podsmażyć cebulę, imbir, papryczkę chilli i czosnek (około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu). Dodać purée z dyni a po chwili wlać gorący bulion (zostawić pół szklanki bulionu na sam koniec i dodać go gdyby zupa wyszła za gęsta). Zagotować. Gotować przez 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem, wlać mleko kokosowe i zmiksować na gładki krem.
Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć rozmrożone i osuszone krewetki, dodać posiekaną papryczkę chilli i czosnek. Smażyć krewetki na średnim ogniu przez pół minuty z każdej strony. Doprawić solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki na pesto zmiksować blenderem lub w pojemniku rozdrabniacza (mini melaksera), pozostawiając kilka listków kolendry do dekoracji. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Składniki na pesto można przygotować wcześniej, ale zmiksować najlepiej przed samym podaniem.
Zupę podgrzać przed podaniem, wyłożyć po 3 krewetki na 1 porcję zupy, skropić pesto kolendrowymi, udekorować krążkami czerwonej cebuli oraz listkami świeżej kolendry.
Wskazówki
* Dynię pokroić na kawałki razem ze skorupą. Wyjąć środek z pestkami i pozostawić sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości przez około godzinę. Łyżką wybrać miąższ ze skorupy i zmiksować blenderem na purée.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/krem_z_dyni_krewetki/przepis.html