ßßß Cookit - przepis na Nawigacja we wpisach

Nawigacja we wpisach

nazwa

Wykonanie

Kurczak Teriyaki to chyba jedna z najbardziej znanych (przynajmniej z nazwy) i modnych wersji kurczaka w minionym roku. Na blogach wręcz kipiało od tego typu przepisów.
Skoro pojawiły się u innych to i u mnie nie może tego zabraknąć. Tym bardziej, że ten przepis poznałam na warsztatach makro. Szybki, prosty i na azjatycką nutę. Musisz koniecznie wypróbować.
Składniki:
piersi z kurczaka 150g
czosnek 1-2 ząbki
imbir świeży 2 g
sos teriyaki (polecam Blue Dragon)
Czosnek i imbir kroimy w drobną kostkę mieszamy z sosem teriyaki. Kurczaka kroimy w paski i łączymy z marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Paski kurczaka nakłuwamy na drewniane patyczki i grillujemy na rozgrzanym grillu.
sos teriyaki 50ml
czosnek 3-4 ząbki
imbir 10g
sok pomarańczowy 130ml
mąka ziemniaczana 5g
miód 15g
olej sezamowy 5ml
Czosnek i imbir kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy sos teriyaki i sok pomarańczowy, gotujemy 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotującego się sosu.
Makaron ryżowy 5g
olej do smażenia głębokiego
świeża kolendra
Makaron wrzucamy na rozgrzany olej na kilka sekund. Podajemy razem z kurczakiem i sosem w osobnym naczyniu. Dekorujemy kolendrą.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/kurczak-teriyaki