Wykonanie
Share the post "
Piersi kurczaka z uproszczonym
sosem teriyaki"
Sos teriyaki jest jednym z moich ulubionych
sosów kuchni japońskiej, idealnie pasuje chyba do wszystkich
mięs i ryb. W oryginale skład tego
sosu jest dosyć skomplikowany i wymaga składników zazwyczaj niedostępnych w polskiej kuchni. Dlatego przedstawiam wersję uproszczoną, gdzie sos
smakowo niewiele odbiega od oryginału.Składniki:2 pojedyncze
piersi z kurczaka1/4 szklanki
sosu sojowego3 łyżki
miodu2 łyżki
octu balsamicznego1 1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego2 łyżeczki startego
imbiru (lub 1 1/2 łyżeczki
imbiru w proszku)2 łyżki
oleju1-2 łyżeczki
mąkiuprażony
sezam do posypaniaPrzygotowanie:W małym garnku wymieszaj
sos sojowy,
miód,
ocet balsamiczny,
czosnek i
imbir.
Piersi kurczaka umyj, osusz i zamocz w przygotowanej mieszance (można zostawić na noc).Rozgrzej patelnię z
olejem i włóż
kurczaka. Smaż na dużym ogniu ok. 5 minut z każdej strony aż będzie zarumieniony. Następnie podlej
kurczaka wodą i duś pod przykryciem ok. 20 min, aż będzie upieczony (ja używam termometru kuchennego i gdy pokazuje mi temperaturę wewnętrzną 75 oC wiem,że
kurczak jest gotowy). Od czasu do czasu podlewaj
wodą, aby uniknąć przypalenia.W czasie gdy
kurczak się piecze, możemy przygotować sos. Podgrzewaj w rondlu na średnim ogniu pozostałą marynatę ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj
mąkę i dokładnie wymieszaj, aby uniknąć grudek.Wyjmij
kurczaka i odstaw go na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie pokrój piersi w plastry.Podawaj piersi polane sosem,posypane uprażonym
sezamem i
ryżem.Smacznego!
Share the post "
Piersi kurczaka z uproszczonym
sosem teriyaki"