Wykonanie
W poszukiwaniu pomysłów na obiad sięgnęłam do kuchni chińskiej. Robiłam podobne dania już kilka
razy, ale dzisiejsze, po
curry kokosowym z
kurczakiem jest chyba następne w kolejce jeśli chodzi o egzotyczność. A wszystko przez
imbir, który jest baardzo aromatyczny, dla niektórych osób nawet za bardzo:) Danie ogólnie bardzo smaczne, jednak następnym razem albo zmniejszę ilość
imbiru albo całkiem z niego zrezygnuję. Przepis podaję orginalny a Wy sami oceńcie czy go chcecie z czy bez tego korzenia.
Składniki:3 dag korzenia
imbiru2 ząbki
czosnkupuszka
ananasapo straku żółtej, czerwonej,
zielonej paprykipor80 dag
piersi z kurczaka4 łyżki
mąki kukurydzianej1/4 szklanki
sosu sojowego2 łyżeczki
miodułyżeczka
oleju sezamowegoolej do smażeniaKorzeń
imbiru obrać, opłukać i zetrzeć na tarce.
Czosnek obrac i posiekać.
Ananas osączyć z zalewy, pokroić w dużą kostkę.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Por umyć, pokroić w talarki.
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w
mące kukurydzianej ( 2 łyżeczki zostawić do zagęszczenia sosu). Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać mocno
olej, włożyć
mięso, smażyć 3-5 minut, przełożyć na talerz. Warzywa z
imbirem i
ananasem smażyć na pozostałym na patelni tłuszczu i przełożyć na talerz. Na patelnię wlać szklankę
wody.
Mąkę kukurydzianą rozprowadzić
sosem sojowym, dodać
miód,
olej sezamowy i wymieszać. Wlać na patelnię i mieszając gotować około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Do sosu włożyć warzywa z
ananasem oraz
mięso i gotować jeszcze 2 minuty. Podawac z
ryżem.Smacznego:)