Wykonanie
Jakiś czas temu Najlepszy z mężczyzn zrobił mi
makaron z woka. Wziął przepis z jakieś książki kucharskiej, chyba "Gotuj z fantazją" (ale pewności nie mam). Kolacja była tak szybka i dobra, że musiałam wypróbować. Mam nadzieję, że nie będzie miał pretensji za ten plagiat :)Nie żartuję! Jeżeli odliczycie marynowanie
mięsa (no, przecież można to zrobić wieczorem, poprzedniego dnia) przygotowanie dania zajmie mniej niż 15 minut.Składniki na 2 porcje:2 zupki chińskie1/2
żółtej papryki1
por1/2
papryczki chilli2cm korzeń
imbiru1 ząbek
czosnku1
pierś kurczakasos sojowycytrynaolejKurczaka pokroić w cienkie paski.
Papryczkę chilli pokroić w drobniutką kostkę (przydatne uwagi w komentarzach). W misce zrób marynatę: starty
imbir,
papryczkę chilli i
czosnek, 1 łyżeczkę
sosu sojowego, 1 łyżkę
soku cytrynowego oraz 1 łyżeczkę
oleju wymieszaj razem z
kurczakiem. Włóż na pół godziny do lodówki.Z zupek wyjąć tylko
makaron (tak, resztę można wyrzucić). Zalać go gorącą
wodą i moczyć przez 2 minuty. Po tym czasie odcedzić i zostawić, żeby odparował.
Paprykę pokroić w cienkie paski,
por na grube pół plastry.Zamarynowane
mięso wyjąć z lodówki. Wok dobrze rozgrzać, wlać na niego
olej i natychmiast zgasić go
mięsem. Nie zmniejszając ognia smażyć
mięso energicznie mieszając, przez 2 minuty.
Mięso odepchnąć na bok, wlać trochę
oleju i przesmażyć na nim warzywa (dokładnie tak, jak
mięso).Do woka dodać
makaron, dobrze wymieszać, skropić obficie
sosem sojowym oraz
sokiem cytrynowym i smażyć przez chwilę. Można dodać trochę
oleju, żeby potrawa nie przyklejała się do woka.15. 08. 2012r: z
rybą (marynowaną w taki sam sposób) też jest pycha! Tylko bardziej słone...