Wykonanie
Szybkie, proste i smaczne danie.
Mięso najlepiej zamarynować przez noc, świetnie przechodzi
smakami. PYCHA !!! Przepis z bloga Jedz mnie .
Składniki : ( ja zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło tak na 3-4 porcje w zależności kto ile je )2 zupki chińskie1/2
żółtej papryki ( u mnie czerwona )1
por ( biała część )1/2
papryczki chilli świeżej ( dałam
pieprz cayenne )2 cm korzenia
imbiru1
pierś z kurczaka1 ząbek
czosnkusos sojowycytrynaolejZ zupek chińskich wyjmujemy
makaron, reszta do kosza.
Makaron moczymy we wrzątku 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy do odparowania.Pierś tniemy na paski. Korzeń
imbiru,
papryczkę chilli i
czosnek tarkujemy na małych oczkach, łączymy składniki ze sobą. Dodajemy 1 łyżeczkę
sosu sojowego, łyżkę
soku z cytryny i łyżkę
oleju. Wrzucamy
kurczaka, marynujemy w lodówce 30 minut.
Paprykę kroimy w cienkie paski,
pora w grube pół plastry.Woka rozgrzewamy baaardzo mocno, od razu wrzucamy
mięso, smażymy przez 2 minuty cały czas mieszając.
Mięso zsuwamy na bok woka, dodajemy
paprykę i
pora. Smażymy kolejne 2 minuty. W miarę potrzeb można dolewać
oleju. Dokładamy
makaron, mieszamy, chwilę podsmażamy. Obficie skrapiamy
sosem sojowym i
sokiem z cytryny. To już wedle własnych upodobań.Smacznego :)