ßßß Cookit - przepis na Imbirowy kurczak

Imbirowy kurczak

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Pałeczkami je się w wielu azjatyckich krajach m.in. w Chinach, Japonii, Wietnamie, Korei, Indonezji, na Filipinach, w Tajlandii i Singapurze. Imbirowy kurczak to chińskie danie, które świetnie nadaje się do jedzenia pałeczkami. Kto jeszcze nie potrafi się nimi posługiwać, może teraz poćwiczyć.
Porcja dla 5 – 6 osób
Składniki:
Sos:
½ pęczka dymki
30 g świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
80 ml ryżowego octu
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
125 ml bulionu drobiowego
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:
2 łyżki oleju sezamowego
5 pojedynczych piersi z kurczaka (ok. 900 g)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
500 g makaronu ryżowego wstążki
2 łyżeczki prażonego sezamu
świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Dymkę pokroić w ukośne paski.
Imbir i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Chili drobniutko posiekać razem z pestkami.
W szklance zmieszać dymkę, imbir, czosnek i chili razem z pozostałymi składnikami sosu.
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski.
Obydwie papryki oczyścić z nasion i pokroić w długie paski.
Kolendrę lekko przesiekać. Ugotować według przepisu podanego na opakowaniu ryżowy makaron. W woku na oleju sezamowym usmażyć piersi kurczaka (najlepiej partiami, żeby mięso nie zaczęło się gotować).
Gdy całe mięso będzie już usmażone dodać do niego pokrojoną paprykę, chwilę podsmażyć na dużym ogniu.
Zmniejszyć temperaturę pod wokiem, dodać sos.
Mieszać powoli, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać ziarna sezamu.
Podawać z makaronem ryżowym (polecam makaron z czerwonego ryżu) z świeżą kolendrą.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/09/imbirowy-kurczak