ßßß
Ciasto morelowe z orzechami nerkowca to jedna z propozycji, którą przygotowywałam na warsztatach z Pawłem Małeckim. Jest to rodzaj galette – tarty z ciasta kruchego do której upieczenia nie potrzebujemy formy. Jakiś czas temu na blogu mogliście zobaczyć mój własny przepis na galette ze śliwkami . Ten, który poznałam na warsztatach jest inny a wykorzystanie cukru żelującego do owoców jest wprost genialne! Dzięki niemu sok, który puściły owoce po całkowitym wystygnięciu przekształca się w coś na kształt galaretki. Super sprawa!
Nadzienie z moreli (które w sezonie uważam za najlepsze owoce ever!) oraz orzechów nerkowca jest genialne w swojej prostocie. Słodkie a zarazem lekko kwaśne i chrupiące dzięki orzechom. To połączenie można użyć np do przygotowania owoców zapieczonych pod kruszonką. Ja wymyśliłam nawet, że przygotuję coś na kształt szarlotki z orzechami tylko zamiast jabłek użyję właśnie moreli i orzechów nerkowca. Pomysłów jest milion!Na Wielkanoc Paweł wydał książkę o której więcej pisałam tutaj . Zostałam więc zaproszona na kolejne już warsztaty promujące zarówno samą książkę, jak i cukiernię Lidla – cykl przepisów na desery na kuchnialidla.pl . Atmosfera jak zawsze była wspaniała a same warsztaty bardzo profesjonalne. Organizatorzy postawili przede wszystkim na wiedzę. Tak to jest gdy do ich prowadzenia zatrudnia się fachowców z najwyższej półki.



W menu mieliśmy oprócz wymienionego już morelowego galette – przepis na rewelacyjną tartę szpinakową (ciasto biszkoptowe ze zmiksowanym szpinakiem) z konfiturą z truskawek i truskawkami. Na tę drugą propozycję przepis również pojawi się na blogu jak tylko uda mi się kupić odpowiednią formę do tarty (taką z rowkami). Chwilowo takowej nie posiadam więc przepis zatrzymuję na później. Ale musicie mi uwierzyć, że warto poczekać!
Składniki:400g mąki pszennej60g cukru pudru2 szczypty soli200g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)40g kwaśnej śmietany3 żółtka1 opakowanie cukru wanilinowego (można zastąpić cukrem z wanilią – około 16g)białko i cukier trzcinowy do brzegów ciasta – piekąc w domu ominęłam te składnikiPrzesianą mąkę siekamy z masłem, cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy (można użyć robota – hak). Powinniśmy uzyskać jednolitą dość zwartą masę, którą natychmiast zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy około 35 cm.Wykładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy nadzienie morelowe przygotowane według poniższego przepisu.Składniki:1kg moreli – wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki250g cukru żelującego200g orzechów nerkowca (lekko posiekanych)10g cynamonuMorele mieszamy z cukrem, orzechami i cynamonem. Nakładamy na ciasto.Boki ciasta zawijamy nad nadzienie. Ważne aby pozbyć się jak największej ilości pęknięć czy dziur (nadzienie podczas pieczenia nie wypłynie). Boki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym (ten etap można pominąć jeżeli komuś nie pasuje cukier na brzegach).Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 40-45 minut. Do zrumienienia się boków. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia.