Wykonanie

Ciasto
morelowe z
orzechami nerkowca to jedna z propozycji, którą przygotowywałam na warsztatach z Pawłem Małeckim. Jest to rodzaj galette – tarty z ciasta kruchego do której upieczenia nie potrzebujemy formy. Jakiś czas temu na blogu mogliście zobaczyć mój własny przepis na galette ze
śliwkami . Ten, który poznałam na warsztatach jest inny a wykorzystanie
cukru żelującego do
owoców jest wprost genialne! Dzięki niemu sok, który puściły
owoce po całkowitym wystygnięciu przekształca się w coś na kształt
galaretki. Super sprawa!

Nadzienie z
moreli (które w sezonie uważam za najlepsze
owoce ever!) oraz
orzechów nerkowca jest genialne w swojej prostocie. Słodkie a zarazem lekko kwaśne i chrupiące dzięki
orzechom. To połączenie można użyć np do przygotowania
owoców zapieczonych pod kruszonką. Ja wymyśliłam nawet, że przygotuję coś na kształt szarlotki z
orzechami tylko zamiast
jabłek użyję właśnie
moreli i
orzechów nerkowca. Pomysłów jest milion!Na Wielkanoc Paweł wydał książkę o której więcej
pisałam tutaj . Zostałam więc zaproszona na kolejne już warsztaty promujące zarówno samą książkę, jak i cukiernię Lidla – cykl przepisów na desery na kuchnialidla.pl . Atmosfera jak zawsze była wspaniała a same warsztaty bardzo profesjonalne. Organizatorzy postawili przede wszystkim na wiedzę. Tak to jest gdy do ich prowadzenia zatrudnia się fachowców z najwyższej półki.





W menu mieliśmy oprócz wymienionego już
morelowego galette – przepis na rewelacyjną tartę
szpinakową (ciasto
biszkoptowe ze zmiksowanym
szpinakiem) z
konfiturą z
truskawek i
truskawkami. Na tę drugą propozycję przepis również pojawi się na blogu jak tylko uda mi się kupić odpowiednią formę do tarty (taką z rowkami). Chwilowo takowej nie posiadam więc przepis zatrzymuję na później. Ale musicie mi uwierzyć, że warto poczekać!

Składniki:400g
mąki pszennej60g
cukru pudru2 szczypty
soli200g zimnego
masła (pokrojonego na kawałki)40g kwaśnej
śmietany3
żółtka1 opakowanie
cukru wanilinowego (można zastąpić
cukrem z
wanilią – około 16g)
białko i
cukier trzcinowy do brzegów ciasta – piekąc w domu ominęłam te składnikiPrzesianą
mąkę siekamy z
masłem,
cukrem,
cukrem wanilinowym i
solą. Dodajemy
żółtka oraz
śmietanę i szybko zagniatamy (można użyć robota – hak). Powinniśmy uzyskać jednolitą dość zwartą masę, którą natychmiast zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy około 35 cm.Wykładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy nadzienie
morelowe przygotowane według poniższego przepisu.Składniki:1kg
moreli – wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki250g
cukru żelującego200g
orzechów nerkowca (lekko posiekanych)10g
cynamonuMorele mieszamy z
cukrem,
orzechami i
cynamonem. Nakładamy na ciasto.Boki ciasta zawijamy nad nadzienie. Ważne aby pozbyć się jak największej ilości pęknięć czy dziur (nadzienie podczas pieczenia nie wypłynie). Boki smarujemy
białkiem i posypujemy
cukrem trzcinowym (ten etap można pominąć jeżeli komuś nie pasuje
cukier na brzegach).Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 40-45 minut. Do zrumienienia się
boków. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia.
