Czy zastanawialiście się czym różni się ciasto francuskie od półfrancuskiego? Otóż to drugie, jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu. Przygotowuje się je z dodatkiem środków spulchniających (twaróg lub kwaśna śmietana). W ten sposób powstaje półfrancuskie ciasto śmietanowe lub twarogowe.Składniki:35 dag mąki pszennej15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej45 dag masła4 żółtka jaja1 szklanka kwaśnej śmietanysól do smakucukier puder do posypkicynamon do posypkiWykonanie:Obie mąki posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Następnie zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Po czym rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach.Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.