ßßß Cookit - przepis na Półfrancuskie ciasteczka

Półfrancuskie ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Czy zastanawialiście się czym różni się ciasto francuskie od półfrancuskiego? Otóż to drugie, jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu. Przygotowuje się je z dodatkiem środków spulchniających (twaróg lub kwaśna śmietana). W ten sposób powstaje półfrancuskie ciasto śmietanowe lub twarogowe.
Składniki:
35 dag mąki pszennej
15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
45 dag masła
4 żółtka jaja
1 szklanka kwaśnej śmietany
sól do smaku
cukier puder do posypki
cynamon do posypki
Wykonanie:
Obie mąki posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Następnie zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Po czym rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/11/pofrancuskie-ciasteczka.html