Wykonanie
Przepis na mazurek kajmakowy- najprostszy i najsłodszy :) PolecamSkładniki na ciasto kruche:250 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru100 g schłodzonego
masłaszczypta
soli1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%1 żółtoPrzesiej
mąkę oraz
cukier puder.Dodaj
masło i posiekaj nożem.Następnie dodaj
żółtko,
śmietanę, szczyptę
soli.Ciasto dokładnie zagnieć, uformuj kulkę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut.Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij z niego dowolny kształt.Na blasze wyłóż papier do pieczenie i przełóż ciasto, nakłuj je widelcem w kilku miejscach.Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 10 minut.Składniki na masę kajmakową1 mała puszka masy kajmakowej1/3 kostki
masłaPrzygotowanie:
Masło zmiksuj, dodawaj po łyżce masy kajmakowej i ucieraj na gładką masę. Następnie przełóż na ostudzone ciasto. Udekoruj wedle uznania.