ßßß Cookit - przepis na MAZUREK KAJMAKOWY

MAZUREK KAJMAKOWY

nazwa

Wykonanie

Przepis na mazurek kajmakowy- najprostszy i najsłodszy :) Polecam
Składniki na ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g schłodzonego masła
szczypta soli
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 żółto
Przesiej mąkę oraz cukier puder.
Dodaj masło i posiekaj nożem.
Następnie dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli.
Ciasto dokładnie zagnieć, uformuj kulkę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij z niego dowolny kształt.
Na blasze wyłóż papier do pieczenie i przełóż ciasto, nakłuj je widelcem w kilku miejscach.
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 10 minut.
Składniki na masę kajmakową
1 mała puszka masy kajmakowej
1/3 kostki masła
Przygotowanie:
Masło zmiksuj, dodawaj po łyżce masy kajmakowej i ucieraj na gładką masę. Następnie przełóż na ostudzone ciasto. Udekoruj wedle uznania.
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2016/03/mazurek-kajmakowy.html