Wykonanie
Są to najzwyklejsze kruche
ciastka. Bez dodatku żadnych aromatów, skórek z
cytrusów czy
dżemów. Takie proste, łatwe, o smaku, który zapewne każdy z nas pamięta z czasów dzieciństwa.
Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej- 0,65 szklanki
cukru pudru (100g)- 200 g
masła- 1
żółtko- 2 łyżki
śmietany- szczypta
soliPrzygotowanie:Z
mąki,
cukru,
masła,
żółtka,
śmietany i
soli zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez pół godziny. Stolnicę posypać
mąką. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Foremką wykrajać
ciastka. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Ostudzić. Całość posypać
cukrem pudrem.