Wykonanie
I tak właśnie skończyła reszta mojego ciasta na tartę :) Przepis pochodzi z Every
Cake You Bake, i w oryginalnej wersji jest po prostu
maślany, ale dla mnie maślane różyczki wydawały się nieco zbyt nudne, więc podkręciłam je
cynamonem. Wyszła mi jedna, pełna blacha pysznych, rozpływających się w ustach różyczek. Możecie spokojnie robić z całej porcji, znikną ekspresowo ;)Składniki (na dwie blachy):200 g zimnego
masła2,5 szklanki
mąki (pół na pół
mąka pszenna i krupczatka)3/4 szklanki
cukru pudru3
żółtka4 łyżeczki
cynamonuszczypta
soliKoszt : 8-9złCzas wykonania: 2-3h (chłodzenie ciasta)Wykonanie:Zimne
masło, prosto z lodówki, kroimy w kosteczkę. Ucieramy je w palcach z
mąką, aż nasze przyszłe ciasto zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy, 3/4 szklanki
cukru-pudru,
sól i
żółtka, zagniatamy elastyczną masę. Jeżeli masa nie chce się kleić, to dodajemy zimną
wodę po łyżeczce.Z ciasta formujemy kulkę, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Im zimniejsze ciasto, tym ładniejszy kształt będą trzymać nasze różyczki - moje ugniatałam i składałam ciepłymi rękami, więc się trochę rozpłynęły, ale wcale im to nie odebrało uroku :)Schłodzone ciasto wyjmujemy po kawałku i wałkujemy na 2-3mm. Szklanką wycinamy cztery kółeczka, które układamy tak, żeby na siebie zachodziły - jak na zdjęciu poniżej. Następnie rolujemy je w wałeczek, który to wałeczek przecinamy w połowie - wychodzą nam dwie, piękne różyczki, którym delikatnie możemy jeszcze rozchylić
płatki. Byłam mile zaskoczona jak szybko to wszystko się robi! Po zerknięciu na zdjęcie wydawało mi się, że wszystkie różyczki trzeba sklejać ręcznie z
płatków, i już miałam zamykać zakładkę, aż doczytałam jakie to szybkie :)Różyczki z
trzech kółeczek też wychodzą, tylko mniejsze. W zależności od tego jak duże chcecie swoje kruche
ciastka, wybierzcie odpowiedniej wielkości szklankę - cierpliwi mogą nawet wykrawać je kieliszkiem żeby uzyskać różyczki-miniaturki :)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut aż zaczną się złocić.