Wykonanie



Ciasto z
brzoskwiniami i
orzechami nerkowca, które można nazwać też z francuska galette. Galette to rustykalna
tarta, o nieregularnych brzegach, którą piecze się nie w formie, a na dużej blasze do pieczenia. Jej brzegi zawija się i nakłada na przygotowane w środku nadzienie. Ciasta się nie podpieka bez nadzienia, jak ciasta kruche.Tartę tę warto
mieć w swoim repertuarze kulinarnym, bo jest pyszna. Do zrobienia z
morelami albo polskimi
brzoskwiniami (te ostatnie jeszcze są na targowiskach). Przygotowywałam ją wraz z Pawłem Małeckim, w ramach warsztatów cukierniczych Lidla, na które zostałam zaproszona.poziom trudności: średni, czas: 1 , 5 godz., ilość porcji: 12Składniki na ciasto:400 g
mąki pszennej60 g
cukru pudru2 szczypty
soli200 g zimnego
masła (pokrojonego na kawałki)40 g kwaśnej
śmietany3
żółtka16 g
cukru waniliowegobiałko do posmarowania brzegów ciasta
cukier trzcinowy do posypania brzegówWykonanie ciasta:Posiekać
mąkę z
masłem,
cukrem,
cukrem waniliowym i
solą, następnie do ciasta dodać
śmietanę,
żółtka i szybko zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok. 35 cm.Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć nadzienie
brzoskwiniowe, zostawiając 5-6 cm marginesu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem, posmarować
białkiem i posypać
cukrem trzcinowym oraz resztą
orzechów wierzch nadzienia
brzoskwiniowego. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez ok. 40-45 minut.Jeśli lubisz gdy ciasto ma bardziej skarmelizowane
brzoskwinie, piecz je nieco dłużej.Po upieczeniu ciasto pozostawić do wystygnięcia, choć ciepłe również jest bardzo smaczne.Składniki - nadzienie:1 kg
brzoskwiń (wypestkowanych i przekrojonych na pół)250 g
cukru żelującego*150 g
orzechów nerkowca (posiekanych)50 g
orzechów nerkowca do posypania (posiekanych)10 g mielonego
cynamonu* jeśli masz zamiar jeść ciasto na ciepło, możesz użyć też zwykłego
cukru, ten żelujący da inną konsystencję masy owocowej po ostudzeniuWykonanie nadzienia do ciasta:
Brzoskwinie wymieszać z
cukrem,
cynamonem oraz większą częścią posiekanych
orzechów. Nałożyć na ciasto nacięciem do góry.Jeśli lubisz,
owoce możesz podzielić na kilka kawałków.







Bądź towarzyski, podziel się!
