ßßß Cookit - przepis na ZUPA-KREM Z PORA Z GROSZKIEM, MIĘTĄ I KOPERKIEM

ZUPA-KREM Z PORA Z GROSZKIEM, MIĘTĄ I KOPERKIEM

nazwa

Wykonanie

Zdjęcie jest jeszcze jesienne, sprzed dwóch-trzech tygodni i w talerzu odbijają się jesienne gałęzie drzewa. A zupa była w wiosennych kolorach na przekór jesiennym szarościom… Bazą był por, wraz z zielonymi częściami. Dodałam do niego puszkę zielonego groszku i gałązkę mięty, którą jeszcze znalazłam na grządce, na koniec zaś sypnęłam zielonego koperku. Powstała smakowita, szybka i lekka zupa, pozwalająca zapomnieć o szaro-burej jesieni…
por
puszka groszku
gałązka mięty
3 łyżki oliwy
6 szklanek buliony warzywnego ( może być z kostki)
2 łyżki posiekanego koperku
pieprz ziołowy, sól do smaku
Pora wraz z zielonymi liśćmi pokroiłam na plastry i podsmażyłam na oliwie. Gdy zmiękł, zalałam bulionem i gotowałam do miękkości, dodając pod koniec gałązkę świeżej mięty. Dodałam groszek wraz z zalewą i pogotowałam jeszcze chwilę, doprawiłam do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Zmiksowałam i posypałam zielonym koperkiem. Panowie i córa jedli z drobnymi grzankami z chleba, ja bez niczego, bo taka najbardziej mi smakowała. Pyszna zielona zupa pozwoliła nam rozpędzić chmurny jesienny nastrój. Mimo tego, że gdy ją fotografowałam przed domem, zaczął padać deszcz i uchwyciłam zdjęcie wpadającej w talerz kropli
Smacznego !
Zapraszam na mój fanpage na Facebooku – rozpoczęłam cykl propozycji obiadowych z archiwum bloga, codziennie około południa pojawia się nowa, dostosowana do sezonu. Kto nie ma pomysłów na obiady – niech korzysta
Źródło:http://grazynagotuje.pl/zupa-krem-z-pora-z-groszkiem-i-mieta