Wykonanie
Ostatnio naszą ulubioną formą jedzenia
mięsa są różnego rodzaju roladki i zawijańce. Zamiast tradycyjnych panierowanych
schabowych czy de vollaile’a rozbijam cienko kawałki
mięsa, coś na nie nakladam i zawijam.Dziś zawijańce z
piersi kurczka z dodatkiem
żółtego sera i duszonej
papryki z
cebulą. Usmażyłam je na patelni grillowej, bo to też ostatnio bardzo lubimy.po
filecie z kurczaka na głowętyle samo plastrów
żółtego seraPokrojona w paski
czerwona paprykacebula pokrojona w piórka
oliwasól,
pieprz,
majeranek,
papryka wędzona
Kurczaka rozbijamy dośc cienko, solimy, posypujemy
pieprzem i
majerankiem i odstawiamy do lodówki na czas przyrządzenia
papryki. Tę kroimy w długie i cienkie paski, podsmażamy na
oliwie razem z pociętą w piórka
cebulą. Posypujemy to czarnym i
ziołowym pieprzem i wędzoną
papryką. Wlewamy odrobinę
wody i dusimy pod pokrywką aż zmięknie. Lekko studzimy.Na każdy kawalek
mięsa nakładamy plaster
żółtego sera, na to wzdłuż ze trzy paski
papryki i trochę piórek
cebuli. Zawjamy ciasno roladki i kładziemy na posmarowana
olejem i rozgrzaną patelnię grillową złączeniem do dołu- tak się nie rozpadną. Smażymy po kilka minut z każdej strony.Zjedliśmy te zawijańce z polentą i
sałatą z warzywami w
winegrecie.
Papryka z
cebulą bardzo ożywiła smak
kurczaka, roladki były pyszne i zapewne wejadą na stałe do repertuaru domowych obiadów. Smacznego !