ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka pod pierzynką szpinakową zapiekana z serem

Pierś z kurczaka pod pierzynką szpinakową zapiekana z serem

nazwa

Wykonanie

Smakuje... idealnie. Danie genialne zarówno na obiad, jak i na przekąskę dla gości.
Liczba porcji: 3-4
Czas przygotowania: ok 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: tanie
Składniki:
- 1 kg filetów z piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- liście szpinaku (mogą być mrożone)
- ok 200 g startego żółtego sera
- 1 łyżka margaryny
- sól, pieprz, papryka ostra, czosnek świeży (3 ząbki), oliwa
Przygotowanie:
Paprykę oraz cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Cebulę podsmażamy na łyżce margaryny, aż się lekko zarumieni. Przekładamy do miseczki. Szpinak (mrożony) przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy cebulę oraz paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem.
W międzyczasie piersi z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i smażymy na złoty kolor.
Usmażone piersi z kurczaka przekładamy na blachę, na wierzch każdej z nich nakładamy porcję szpinaku.
Następnie posypujemy odrobiną startego sera.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 10 minut, aż ser się rozpuści.
Smacznego!
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od mamusi :)
Źródło:http://kuchniasandry.blogspot.com/2012/04/piers-z-kurczaka-pod-pierzynka.html