Wykonanie
Smakuje... idealnie. Danie genialne zarówno na obiad, jak i na przekąskę dla gości.
Liczba porcji: 3-4Czas przygotowania: ok 30 minutStopień trudności: łatweKoszt: tanieSkładniki:- 1 kg
filetów z piersi kurczaka- 1
czerwona papryka- 1 mała
cebula- liście
szpinaku (mogą być mrożone)- ok 200 g startego
żółtego sera- 1 łyżka
margaryny-
sól,
pieprz,
papryka ostra,
czosnek świeży (3 ząbki),
oliwaPrzygotowanie:
Paprykę oraz
cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę.
Cebulę podsmażamy na łyżce
margaryny, aż się lekko zarumieni. Przekładamy do miseczki.
Szpinak (mrożony) przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy
cebulę oraz
paprykę. Doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
czosnkiem.
W międzyczasie
piersi z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
ostrą papryką i smażymy na złoty kolor.
Usmażone
piersi z kurczaka przekładamy na blachę, na wierzch każdej z nich nakładamy porcję
szpinaku.
Następnie posypujemy odrobiną
startego sera.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 10 minut, aż
ser się rozpuści.
Smacznego!Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od mamusi :)