Wykonanie
Znalazłam resztę zeszłorocznych
suszonych pomidorów, a że wlaśnie produkuję następne, postanowiłam je wykorzystać jako nadzienie do
kurczakowych roladek. Jako towarzystwo dobrałam im smażone paski
cukinii z
cebulką.
Suszone pomidory konsumuje u nas głównie moja Córka, która za tłuszczem nie przepada i dlatego przechowujemy je nie w
oliwie ale w słoiczku przesypane
ryżem dla wyciągnięcia wilgoci.Dlatego przed użyciem namoczyłam
pomidory w
oliwie z suszoną
bazylią i podgrzałam lekko w kuchence, na mocy 300 W przez 4 minuty. Przyjemnie zmiękły i przeszły zapachem
oliwy i
ziół. Co dalej? Podaję przepis:4
filety z kurczakagarść
suszonych pomidorówpo 4 paski żółtej i zielonej
cukiniimała
cebula4 plastry
żółtego seraoliwa,
olej do smażenia,
bazylia,
pieprz ziołowy,
papryka,
majeranek,
sóljajkoMięso rozbić, posolić, posypać trochę
pieprzem i
majerankiem.
Pomidory namoczyć w
oliwie z
ziołami, lekko podgrzać. Paski
cukinii ( zrobione obieraczką do warzyw lub
ostrym nożem) podsmażyć na oliwiez pokrojoną
cebulą, posypać
pieprzem ziołowym i
słodką papryką. Gdy zmiękną, odsączyć z
oliwy, podobnie
pomidory. Na filetach położyć plastry
sera, na to
cukinię z
cebulą, na końcu płasko
pomidory, zawinąć roladki i obtoczyć w
jajku rozbełtanym z odrobiną
mleka. Smażyć na rozgrzanym
oleju, najpierw złączeniem w dół, aby się nie rozwinęły,
potem po 2-3 minuty po dwa
razy z obu stron, aż widelec będzie wchodził bez
oporu.Do
oliwy po
cukinii dodałam trochę
oliwy z
pomidorów, zrobiłam zasmażkę, rozprowadziłam przestudzonym rosołem i po doprawieniu powstał smaczny sosik, którym polałam polentę, bo dziś była jako dodatek. I
sałata z
pomidorami w
winegrecie. Smacznego!