ßßß Cookit - przepis na Pasztet z cukinii i suszonych pomidorów

Pasztet z cukinii i suszonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

30 dkg cukinii
10 dkg sera żółtego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 cebula
5 suszonych pomidorów w oleju
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
pieprz
vegeta
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut .C ebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Suszone p omidory pokroić na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię odsączyć i wymieszać z podsmażoną cebulą, bułką tartą, pomidorami, serem i żółtkiem. Doprawić do smaku. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z cukinią . Foremki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Pasztet przełożyć do foremek i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok.1 godz.
Suszone pomidory w oleju Polli
Tak przygotowane i odpowiednio doprawione suszone pomidory, nabierają lekko kwaskowatego smaku i aromatu charakterystycznego dla kuchni śródziemnomorskiej. Tak jak inne składniki tej kuchni, są bardzo zdrowe. Oprócz witamin, wapnia, żelaza, magnezu, zawierają przeciwutleniacze, które hamują powstawanie komórek nowotworowych. Suszone pomidory urozmaicają smak sałatek, kanapek i przekąsek, a także innych dań kuchni włoskiej.
Składniki: suszone pomidory (45%), olej słonecznikowy, kapary, czosnek, przyprawy, ocet winny, cukier, regulator kwasowości: kwas mlekowy; antyutleniacz: witamina C; wzmacniacz smaku: glutaminian sodu
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/09/876-pasztet-z-cukinii-i-suszonych.html