Wykonanie
Staram się zawsze uatrakcyjnić niedzielne kotlety. Przeważnie robię z nich roladki, czasem panieruję, czasem nie i wkładam do środka coś, co sprawi, że smak będzie ciekawszy. Na dziś miałam
filety z kurczaka a znalazłam tez trochę paluszków
krabowych. Do towarzystwa dodałam im
żółty ser a że w lodówce spoczywała reszta
cukinii , to i ja postanowiłam wykorzystać. Całość ma smak dość delikatny, więc do panierki dodałam
wiórki kokosowe. Oto, co z tego wyszło:4
filety z kurczaka4 plastry
żółtego sera8 paluszków
krabowychkawałek
cukiniimała
cebulaolej do smażenia jako ,
tarta bułka i
wiórki kokosowe do panierki
sól,
pieprz,
majeranek,
pieprz ziołowyFilety z kurczaka rozbić, posolić, posypać
pieprzem i
majerankiem.
Cukinię udusić na
oleju z pokrojoną drobno
cebulką do miękkości , posolić, dodać
pieprz ziołowy a
potem rozgnieść widelcem na papkę.
Mięso posmarować warstwą
cukinii , na to położyć plaster
żółtego sera, z jednego
boku ułożyć wzdłuż dwa paluszki i zawinąć roladkę. Otoczyć ją w rozbełtanym
jajku i w
tartej bułce pół na pół z wiórkami kokosowymi. Smażyć na
oleju złączeniem w dół, wtedy nie trzeba spinać,
potem obrócić i dosmażyć z drugiej strony, aż wbity widelec nie stawia
oporu.Takie roladki mają delikatny i ciekawy smak. Podałam je z polentą i łagodną surówką z
kapusty pekińskiej. Smacznego!