Wykonanie
To były moje pierwsze roladki z
kurczaka, które zrobiłam. Przepis na nie znalazłam w jakiejś gazecie, już dawno temu. W oryginale są
orzeszki ziemne, ale nie znalazłam ich w szafce – pewnie padły łupem jakiegoś domowego wyjadacza orzeszków. Zastąpiłam je włoskimi, co dodało oryginalności smakowi i fajnego efektu chrupania, co spotęgowała jeszcze kokosowa panierka…4
filety z kurczaka½ szklanki posiekanych
orzechówcebula2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz,
majeranekolejjajko,
tarta bułka ,
wiórki kokosoweFilety rozbić, posolić, posypać
pieprzem i
majerankiem. Na
oleju podsmażyć posiekaną w kostkę
cebulę, dodać
orzechy , na końcu
natkę, przesmażyć. Lekko ostudzonym farszem posmarować filety, zawinąć w roladki, otoczyć w rozmąconym
jajku i w
tartej bułce pół na pół z wiórkami kokosowymi. Smażyć na
oleju po kilka minut z obu stron, najpierw łączeniem do dołu, żeby się nie rozwinęły.Nam do tego smakowała polenta i
sałata w
winegrecie, ale i inne dodatki są dobre. Smacznego!