ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KALAREPKĄ I MARCHEWKĄ

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KALAREPKĄ I MARCHEWKĄ

nazwa

Wykonanie

Teraz kapusta jest najlepsza na surówki – młoda, soczysta. Można dodać do niej, co się chce i zawsze będzie smaczna. Szczególnie polecam doprawienie jej sokiem z małosolnych ogórków – są orzeźwiające, pyszne i co za bomba witaminowa. Same ogórki tez warto dodać, świetnie pasuje też do nich koperek. Właśnie one i jabłko to dodatki do pierwszej wersji, na zdjęciu powyżej.
Aby uzyskać efekt soczystości młodej kapusty wystarczy ją posolić i odstawić na 20-30 minut, aby puściła sok.
1/4 główki młodej kapusty
2 jabłka
2 spore małosolne ogórki
2 łyżki soku z tych ogórków
2 łyżki oliwy
sól, pieprz ziołowy
szczypta cukru
posiekany koperek
Kapustę szatkujemy, solimy sporą szczyptą i odstawiamy na 20 minut. Potem na tarce o grubych oczkach ścieramy do niej małosolne ogórki i jabłka. Dodajemy sok z ogórków, oliwę, koperek i pieprz ziołowy do smaku oraz szczyptę cukru dla złamania kwaskowości soku. Mieszamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 15 min, żeby się przegryzła.
1/4 główki młodej kapusty
1/2 kalarepki
2-3 młode marchewki
sól, pieprz czarny
łyżka posiekanego koperku
2 łyżki soku z małosolnych ogórków
2 łyżki oliwy
szczypta cukru
Podobnie ja powyżej, kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy do puszczenia soku.ścieramy na grubej tarce marchewki i kalarepkę, doprawiamy jak poprzednią, dodajemy posiekany koperek.Wstawimy do lodówki, do przegryzienia się smaków.
Tak przygotowane surówki są soczyste, pyszne i pełne witamin. Doskonałe do mięsa z ziemniakami, ryżem lub kaszą.Dla mnie to jeden z obowiązkowych smaków lata.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/surowki-z-mlodej-kapusty