Wykonanie
5 maja 2014Dawno na blogu nie pojawiał się przepis na surówkę. Dzisiaj to nadrabiam. Przedstawiam Wam pyszną, "szeleszczącą" pod zębem i delikatną w smaku surówkę. Idealna na teraz, kiedy na targu możemy dostać
młodą kapustę,
młode ogórki i pięknie pachnący
koperek. Surówka ta jest bardzo dobra i lekka. Przepis na nią dostałam od Koleżanki z pracy. Oczywiście nie obeszło się bez mojej małej modyfikacji - dodałam
marchewkę, bo bez niej, jakoś tak mało kolorowo na talerzu było. I to był strzał w 10! Następnym razem dodam jeszcze trochę
konserwowej kukurydzy. Będzie pysznie. Jak widzicie, surówkę tą można dobrowolnie modyfikować. Surówka ta idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i do grillowanych
mięs. Polecam.
Składniki:- główka
młodej kapusty- 2-3 zielone
ogórki- 2
marchewki- pęczek
koperku- 1-1,5 łyżki
cukru-
sól i
pieprz- 50 ml
octuKapustę drobno pokroić.
Ogórki i
marchewkę obrać. Z
ogórka, łyżeczką, wyjąć pestki i pokroić w plasterki.
Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Koperek posiekać.Wszystko umieścić w misce i wymieszać. Zasypać
cukrem,
solą,
pieprzem i wlać
olej. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min 30 min do przegryzienia*.Smacznego!
* surówka jest równie smaczna i chrupiąca na następny dzień.© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.