ßßß
Uwielbiam sierpień za wspaniałe pomidory i inne warzywa. Staram się je wykorzystywać teraz codziennie. Do spaghetti z sosem z dojrzałych pomidorów dodałam więc ostatnio trochę papryki i cukinii, aby urozmaicić jego smak i wzbogacić danie o witaminy. Cukinia była młodziutka ( prosto z mojej grządki), wiec jej nie obierałam , tylko udusiłam ze skórką.opakowanie makaronu spaghettiok. 30 dkg mielonego mięsacebulakilka dojrzałych pomidorów ( mogą być miękkie)żółta paprykamłoda nieduża cukiniasól, pieprz z młynkaoregano, zioła prowansalskiepapryka słodka w proszkuolej i oliwa do smażeniaMakaron gotujemy al dente. Na niedużej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy mielone mięso, posypujemy sproszkowaną papryką i smażymy aż zmieni kolor. Dodajemy sparzone, obrane i pokrojone pomidory, dusimy do miękkości, rozgniatamy widelcem.Osobno na oliwie podsmażamy paski papryki i cukinię pokrojoną w plastry i dalej na ćwiartki. Jak zmiękną, dodajemy je do naszego sosu. Dusimy chwilę razem, przyprawiamy solą, pieprzem z młynka i ziołami.Gotowym sosem polewamy odcedzony makaron.Mnie taka wersja letniego spaghetti bardzo smakowała.Smacznego !