Wykonanie
Zatęskniłam za
smakami późnego lata… Zachciało mi się leczo ! Ale takiego konkretnego – dlatego dodałam je do spaghetti.
Pomidory wzięłam oczywiście z puszki, bo smak teraźniejszych, to… w ogóle nie jest smak ! Leczo jest minimalistyczne i
mięsne – oprócz niego –
cebula,
papryka i
pomidory.paczka
makaronu spaghetti ugotowanego al dentepuszka
pomidorów2
cebuleczerwona i
żółta papryka½ kg
mielonego mięsaoliwa do smażenia
sól,
pieprz zwykły i
ziołowy,
słodka papryka w proszku, suszona
bazyliaRozgrzewamy na patelni
oliwę i podsmażamy na niej
mięso, dodając pokrojoną w półplastreki
cebulę. Gdy
mięso zmieni kolor, dodajemy pokrojoną w paski
paprykę, smażymy kilka minut. Podlewamy nieco
wodą, solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy posiekane
pomidory z puszki wraz z zalewą i
przyprawy, niech to jeszcze kilka minut popyrka na gazie i przegryzie się. Gotowym sosem polewamy
makaron. Delektujemy się wspomnieniami lata… Smacznego!