ßßß
Łatwy i prosty przepis rodem z Węgier na dobre zadomowił się na naszych stołach .To pyszne letnie , jednogarnkowe danie paprykowe kusi swoim zapachem i zadowala smakiem chyba każdego.......bo wystarczy po naszemu coś dodać, coś ująć ......Smakuje na obiad, na kolację, z ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem. Oryginalne węgierskie leczo nie zawiera w swoim składzie cukinii, ale u nas ....tak się już przyjęło, że cukinia powinna być tak, jak kapusta w bigosie.Składniki:1 cebula,3 łyżki oliwy lub oleju250 g cienkiej kiełbasy/ dobry,dowolny gatunek /1 papryka czerwona1 papryka żółta,3 małe cukinie3 dojrzałe pomidory1/2 szklanki passaty pomidorowej1 bulionowa kostka warzywnapapryka słodka i ostra w proszku /do smaku/szczypta oreganopieprz i sól do smaku
-Obraną cebule drobno pokroić i podsmażyć na oliwie /użyć garnka z grubym dnem/-Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę pokrojona w kostkę i poddusić kilka minut.-Umytą paprykę pokroić w kostkę i dodć do podduszonej cebuli i kiełbasy , wymieszać i dusić kilka minut.-Oczyszczone, umyte cukinie/ bez pestek/ pokrojone wraz ze skórą w kostkę, wrzucić do garnka.-Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne pokroić i dodać do warzyw.-Wlać sos pomidorowy, dodać kostkę i dusić całość ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż cukinia zmięknie uważając, żeby jej nie rozgotować.- Mieszać od czasu do czasu by nie przypalić warzyw/ jeśli wymaga podlać odrobiną wody/.-Pod koniec duszenia dodać szczyptę oregano, paprykę w proszku , doprawić do smaku solą i pieprzem.