ßßß
Na łące, na której zbierałam wiosną szczaw, zauważyłam, że wypuścił on nowe, młode listki. Zebrałam ich trochę, zrobiłam zupę szczawiową z jajkiem, którą już kiedyś prezentowałam a z resztek listków zrobiłam sałatkę.Pomyślałam, że skoro jajko pasuje do szczawiu w zupie, to w sałatce też będzie pasowało. I zrobiłam sałatkę ze szczawiu z jajkiem. A ponieważ szczaw jest kwaśny, zrobiłam do niej łagodny winegret ze szczyptą cukru.dwie garście szczawiupół główki sałaty2 pomidory2 ogórki4 jajkasos:łyżka octu winnego i łyżka wody3 łyżki oliwysól, pieprz czarny i ziołowymała cebulkaszczypta cukruszczypiorekJajka ugotowałam na twardo. Szczaw i sałatę umyłam i osuszyłam, rozłożyłam na półmisku. Na tym ułożyłam pokrojone na ćwiartki jajka oraz pokrojone w podobny sposób pomidory i zielone ogórki. Z podanych składników zrobiłam sos, polałam nim sałatkę i na koncu posypałam wszystko szczypiorkiem.Zdążyłam zrobić tylko jedno zdjęcie i wyładowała mi się bateria. Na więcej nie miałam szans, bo rodzinka się na nią rzuciła. Była pyszna ! Smacznego !