Wykonanie
Mój mąż mnie dziś zaskoczył zapowiadając gościa na obiad i musiałam wymyśleć coś szybkiego a smacznego, bo
mieli być za półtorej godziny.. Miałam
schab w zamrażalniku i początkowo chciałam zrobić klasyczne roladki z
serem i
szynką. Jednak gdy wyjmowałam
mięso z zamrażalnika, wpadła mi w ręce paczka drobnych białych kiełbasek i pomyślałam –
czemu nie, są takie malutkie, dadzą się zawinąć w płaty rozbitego
schabu.
Ser postanowiłam też dodać, żeby było ciekawiej. Kotlety przyprawiłam w smakach pasujących do kiełbasek – dużo
majeranku,
pieprz ,
sól czosnkowa i cebulowa. Roladki z nietypową niespodzianką okazały się niezwykle pyszne.5 kotletów
schabowych5 plastrów
żółtego sera5 małych białych kiełbasek
sól,
pieprzmajeraneksól czosnkowa i cebulowa
Schab rozbiłam cienko, przprawiłąm obficie powyższymi
przyprawami i wstawiłam na pół godziny do lodówki. Hehe, w międzyczasie musiałam się uwijać, obrałam i wstawiłam
ziemniaki, zrobiłam zasmażkę do
czerwonej kapusty ze słoika ,wrzuciłam ją do niej przyprawiając i zaczęłąm robić surówkę tzw. wrzucaną – do miski z
kapusta pekińską wrzucałam te warzywa, które znalazłam w lodówce… Ale o tym innym razem, wróćmy do roladek.Gry się przegryzły z
przyprawami, na każdym plastrze
schabu położyłam
ser i
kiełbaskę, zawinęłam roladki i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię grillową złączeniem do dołu, żeby się nie rozwinęły. Grillowałam je po kilka minut z każdej strony, łącznie chyba z 15 minut.Gość i domownicy byli zaskoczeni zawartością roladek, bo takich jeszcze nie robiłam ale zadowoleni z efektów
smakowych, zwłaszcza, że
przyprawy do mięsa pasowały bardzo do kiełbasek. Smacznego !