Wykonanie
Pochodzę z licznej rodziny i muszę przyznać, że lepienie pierogów dla sporego
grona ich amatorów wymaga nie lada wysiłku. W moim rodzinnym domu Mama radziła sobie z tym na swoj sposób, który przejęła od mojej Babci,
rodem z Kujaw, z okolic Kruszwicy. Zamiast lepić furę pierogów, robiła jeden duży pieróg
drożdżowy, który nadziewała
mięsem i piekła w podlużnej formie w piekarniku. Taki pieróg podobny jest do kulebiaka, tylko zamiast z
kapustą i
grzybami, jest z
mięsem. Pracy mniej, a efekt nie mniej pyszny.1/2 kg
mąki30 g
drożdżyłyżeczka
cukrupół szklankim
mlekapół szklanki
wodykilka łyżek
oleju2
jajkaok. 3/4 kg
mięsa z rosołukilka łyżek
tartej bułkimajeraneksól,
pieprzDrożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy trochę letniego
mleka, posypujemy łyżką
mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mięso z rosołu mielimy lub miksujemy, doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem. Wbijamy
jajko, zagęszczamy
tartą bułką i mieszamy.Do miski z
mąką wsypujemy trochę
soli, dodajemy wyrośnięte
drożdże, wlewamy resztę letniego
mleka i takiej
wody, dodajemy
olej,
jajko, mieszamy i wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, do podwojenia objętości.Wkładamy połowę wyrośniętego ciasta do natłuszczonej keksówki, na to nakładamy
mięso, przykrywamy resztą ciasta i wstawiamy do piekarnika na 200 C, na około 40 min.Podajemy pokrojony na plastry z surówką. Smacznego !Przepis dodaję do akcji prowadzonej przez blog Ireny i Andrzeja – Gotujemy po polsku, pod patronatem serwisu