Wykonanie
Bułki parowane zawsze udane ,lekkie i pyszne .Można podawać z sosami ciemnymi jak i na słodko.Polecam
Składniki ;1 kg
mąki2 szklanki
mleka1/2 szklanki letniej
wody10 dkg
drożdży2
jajka2 łyżki
cukru4 łyżki
oleju1 łyżeczka
soliPrzygotowanie :Z
drożdży ,
mleka ,
mąki ,
cukru zrobić rozczyn(odstawić do wyrośnięcia )
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek wlaćrozczyn już wyrośnięty z
drożdżynastępnie wlać resztę
mleka ,
wodę,
olej i roztrzepane
jajka .
Sól zawsze sypię do
mleka dobrze się rozpuści.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość .Uformować około 30 - tu okrągłych
bułek .Parujemy w garnku na parę lubdo garnka wlewamy
wodę,za pomocą gumki mocujemy gazę (musi być naciągnięta )Parujemy 6 -8 minut pod przykryciem .Smacznego !!!