ßßß Cookit - przepis na Bułki parowane

Bułki parowane

nazwa

Wykonanie

Bułki parowane zawsze udane ,lekkie i pyszne .Można podawać z sosami ciemnymi jak i na słodko.Polecam
Składniki ;
1 kg mąki
2 szklanki mleka
1/2 szklanki letniej wody
10 dkg drożdży
2 jajka
2 łyżki cukru
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Przygotowanie :
Z drożdży ,mleka ,mąki ,cukru zrobić rozczyn
(odstawić do wyrośnięcia )
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek wlać
rozczyn już wyrośnięty z drożdży
następnie wlać resztę mleka , wodę,olej i roztrzepane jajka .
Sól zawsze sypię do mleka dobrze się rozpuści.
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość .
Uformować około 30 - tu okrągłych bułek .
Parujemy w garnku na parę lub
do garnka wlewamy wodę,za pomocą gumki mocujemy gazę (musi być naciągnięta )
Parujemy 6 -8 minut pod przykryciem .
Smacznego !!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2014/09/buki-parowane.html