Wykonanie
To kolejne danie z mojej nowej grillowej patelni ceramicznej Delimano. Tym razem
filety z piersi kurczaka w paprykowej marynacie. Były zaplanowane na zwykłego grilla ogrodowego, ale pogoda nie dopisała, patelnia grillowa więc z powodzeniem go zastąpiła. Dodaję te filety do akcji grillowej .GRILLOWANE
FILETY Z KURCZAKA W PAPRYKOWEJ MARYNACIE4
filety z piersi kurczakapapryka słodka i wędzona
sól,
pieprz czarny i
ziołowysuszona
bazylia2-3 łyżki
oliwyłyżka
sosu ostrygowego2 łyżki
keczupuFilety lekko rozbiłam , posoliłam. Z
oliwy,
sosu ostrygowego,
keczupu,
papryk,
bazylii i
pieprzów zrobiłam marynatę i obtoczyłam w niej
mięso. Wstawiłam do lodówki na godzinę.Ceramiczną patelnię grillową posmarowałam cienko
oliwą i rozgrzałam. Położyłam na niej filety ( zmieściły się wszystkie, bo patelnia jest bardzo duża), zmniejszyłam płomień i grillowałam po około 4 minut z każdej strony.Zjedliśmy je z
keczupem , pieczonymi ziemniaczkami i
sałatą z
pomidorami i
ogórkami w
winegrecie. Kotlety były soczyste, dobrze wypieczone, mimo krótkiego czasu smażenia – wysoka temperatura, którą pozwala osiągnąć patelnia zrobiła swoje.
Muszę się pochwalić, że pod nieobecność starszej Córki zrobiłam
ziołowe pieczone ziemniaczki , co było dotąd jej specjalnością.ok. 2 kg średnich
ziemniakówkilka łyżek
oliwysól,
pieprz czarny z młynka
majeranek,
zioła prowansalskie,
bazylia, suszony
koperek,
rozmarynNa blachę nalałam kilka łyżek
oliwy i rozłożyłam
ziemniaki dokładnie umyte i pokrojone wzdłuż na ćwiartki. Posypałam je
ziołami i wymieszałam z
oliwą, tak, żeby były dokładnie obtoczone. Piekłam około godziny w 180 C. Na koniec posypałam
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.Do
mięsa z grilla lub z grillowej patelni są wyśmienite, ale można je zjeść i same z dodatkiem surówki i maczając w różnych dipach ( tak robiła moja Córka).Smacznego !