Wykonanie
Staram się zawsze
piersi kurczaka zamarynować przed smażeniem lub grillowaniem, bo z natury są one dość suche . Tego
kurczaka robiłam już dość dawno , nie wiem dlaczego zdjęcia czekały w kolejce – może bieżące przepisy wydawały mi się bardziej atrakcyjne. Ale pamiętam szczegóły marynaty – głównym składnikiem był
keczup, poza tym trochę
oliwy i przypraw, o których w przepisie. Poleżał sobie ten zamarynowany
kurczak w lodówce od śniadania do obiadu, bo smażyłam go krótko, na patelni grillowej.4
filety z piersi kurczaka4 łyżki
keczupu2 łyżki
oliwysól,
pieprz czarny i
ziołowypapryka słodka,
chilimielona
kolendra,
bazyliaPiersi kurczaka leciutko rozbiłam , zmieszałam składniki marynaty , włożyłam do niej
mięso i wymieszałam dokładnie w miseczce, po czy wstawiłam do lodówki na kilka godzin.Patelnię grillową posmarowałam cienko
olejem, rozgrzałam mocno, położyłam kawałki
kurczaka i zmiejszyłam ogień. Grillowałam na małym ogniu po kilka minut z każdej strony.
Kurczak okazał się smaczny i soczysty, pomidorowa marynata przypadła wszystkim do gustu. Smacznego !