ßßß Cookit - przepis na DOMOWA WĘDLINA Z KURCZAKA W KORZENNYCH SMAKACH

DOMOWA WĘDLINA Z KURCZAKA W KORZENNYCH SMAKACH

nazwa

Wykonanie

Dom mi niestety pustoszeje i teraz mój syn w nim tylko bywa i to wcale nie za często… Ostatnio przywiózł mnie z Poznania po dniu pełnym bieganiny z chwilą odpoczynku na koniec . Zamówił sobie wcześniej peklowaną pierś kurczaka, którą bardzo lubi , ale nie było czasu na jej przygotowanie. Zrobiłam więc mu rano dość szybko domową wędlinę z piersi kurczaka w korzennych smakach, rodem z kuchni chińskiej , inspirowaną jednym z przepisów Katarzyny Pośpieszyńskiej – chodzi o dobór przypraw. Wyszła wspaniała , aromatyczna i wcale nie sucha, bo duszona na małym ogniu pod przykryciem w rondlu.
pierś kurczaka, bez skóry ale z kością
sól, pieprz czarny i ziołowy
imbir, papryka słodka, mielona kolendra, trochę chili w proszku
oliwa, łyżka soku z pomarańczy,
dwie łyżki sosu sojowego jasnego
łyżka płynnego miodu
kilka goździków
olej do smażenia
bulion do podlewania
olej sezamowy na koniec- kilak kropel
Umytą pierś lekko solimy ( sos sojowy jest słony), nacieramy sypkimi przyprawami , potem mieszaniną miodu, sosu sojowego i soku pomarańczowego. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Obsmażamy w rondlu na dość ostrym ogniu, na rozgrzanym oleju, Potem podlewamy bulionem , dodajemy 1-2 goździki i dusimy na wolnym ogniu , aż widelec będzie wchodził w nią bez oporu.
Studzimy i zajadamy na zimno jako wędlinę do chleba albo jemy grube plastry na ciepło z wytworzonym sosem i chlebem lub ryżem.
Ja spróbowałam kawałek . Jak zapytałam syna jak smakowała, to swoim zwyczajem odpowiedział – pyyyyszna, ze sporym entuzjazmem. No i jak nie chcieć dla niego gotować ? Szkoda, że teraz już tak rzadko.
A wszystkim innym polecam , nawet na świąteczny stół.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/domowa-wedlina-z-kurczaka-w-korzennych-smakach