Wykonanie
Rozpływające się w ustach połączenie
mięsa i słodkich, soczystych
pomarańczy to bardzo smaczna propozycja na rodzinny obiad. Sok i skórka z
pomarańczy sprawiają, że
mięso jest obłędnie soczyste i aromatyczne. Dodatek
chili z kolei, dodaje daniu pożądanej pikanterii. Marynata ta nadaje się świetnie do
kurczaka,
indyka, a jeśli
chili zastąpicie
majerankiem, również do
kaczki. Idealna do dań z grilla. Spróbujecie, a jestem pewna, że nie pożałujecie.
Składniki:3
udka z kurczakaMarynata:2 duże
pomarańcze1/2 łyżki posiekanej
papryczki chili (lub 1/4 łyżeczki sproszkowanej
chili)4 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki 5 smaków chińskich1/2 łyżeczki mielonej
słodkiej paprykisól (według uznania)świeżo mielony
czarny pieprzUdka (
kurczaka) myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Z jednej
pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok (razem z miąższem). Drugą
pomarańczę kroimy w plastry. Z soku i skórki
pomarańczy,
chili,
oliwy oraz przypraw sporządzamy marynatę. Marynatą nacieramy
mięso i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub na noc). Tak przygotowanego
kurczaka, obkładamy plastrami
pomarańczy, wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie polewamy
kurczaka resztą marynaty. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy
mięso jeszcze przez około 50 minut. Smacznego!