Wykonanie
Cudowna wersja
kurczaka, lekko słodka, nieco ostra. Rewelacja tym bardziej, że przygotowanie zajmuje chwilkę . Przepis oczywiście od pana A.
Składniki:2 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku, rozgniecione2 łyżki
cukru trzcinowego1 - 2 łyżeczki
płatków chilli8 odfiletowanych
udek z kurczaka lub 4 piersi1 duża
pomarańcza, pocięta w ósemki
sól,
pieprzWykonanie:Połączyć
oliwę,
czosnek,
cukier i
płatki w misce.
Udka z kurczaka lekko ponacinać, pierś pokroić na kotlety.
Mięso dodać do miski razem z połową
pomarańczy. Doprawić
solą i
pieprzem i dobrze wszystko wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 15 minut (moje stały w lodówce przez całą noc).Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć kawałki
kurczaka (jeśli używamy udek do skórą do dołu) i smażyć przez około 4 minuty bez przesuwania, a następnie przełożyć na drugą stronę (pierś będziemy smażyć nieco dłużej). Jeśli
kurczak się klei to znaczy, że nie jest jeszcze gotowy i trzeba go podsmażyć chwilę dłużej. Upieczonego
kurczaka kładziemy na talerzu i szybko grillujemy odłożone kawałki
pomarańczy. Zajmie to około 1 minuty - aż będą miały paski. Kawałki
pomarańczy ułożyć koło
kurczaka i podawać z
ryżem.
/wydrukuj przepis/