Wykonanie
Drugią moją ulubioną
oliwą jest ta z
ziołami i
chilli. Ten przepis jest równie prosty, jak na
oliwa czosnkowa . Pozwala jednak na większą inwencję. Możemy dowolnie eksperymentować z doborem
ziół.Kilka
papryczek chilli (Bird Eye), najlepiej czerwonych
OliwaŚwieże liście słodkiej
bazyliiŚwieża
kolendra1. Myjemy papryczki i lekko nacinamy (uwolni się wtedy więcej aromatu). Przestrzegam przed
chilli! Dotykajcie ich tylko w gumowych rękawiczkach i uważajcie na oczy!!!2. Myjemy
zioła i wkładamy do butelki.2. Do butelki (musi być z zamknięciem) dodajemy papryczki i wlewamy
oliwę.3. Zamykamy butelkę i odstawiamy
olej na około tydzień w ciemne miejsce.4. Codziennie należy potrząsnąć butelką, aby
zioła oddały cały swój aromat.Smacznego!