Wykonanie
To tradycyjna potrawa wigilijna z mojego domu. Gotowało się jej zawsze duży garnek, bo jedliśmy ją też w Wigilię koło południa, jako wczesny obiad. Mój mąż jadł
kapustę z
grzybami, więc robię i to i to, żeby zachować tradycje. Świetnie pasuje do smażonego
karpia, dobra jest odgrzewana po Wigilii. Ja ładuję część w słoik dla Córy, która zabiera ją po Świętach do siebie. To pyszna i sycąca potrawa również dla wegetarian i wegan.kg
kiszonej kapustyziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz w ziarnach
sól,
pieprz mielony i
majeranek lub
kminekolej,
mąkaduża
cebula2 szkalnki
grochu, najlepiej połówki
Groch moczymy na noc,
potem gotujemy w tej samej wodzie do miękkości, soląc na końcu.
Kapustę płuczemy jeśli bardzo kwaśna, zalewamy
wodą , dodajemy listek, ziele i ziarna
pieprzu, gotujemy do miękkości. Najlepiej namoczyc go w sporym garnku, bo co najmniej podwaja objetość. Uważamy też przy zagotowaniu, żeby nie wykipiał, bo o to łatwo . Zmniejszamy moc palnika o gotujemy na małym ogniu do miękkości .Łączymy
groch z
kapustą .
Cebulę kroimy w półplasterki i smażymy na
oleju na rumiano. Wsypujemy
mąkę i robimy rumianą zasmażkę. Dodajemy ją do
kapusty z
grochem i mieszamy dokładnie. Doprawiamy
pieprzm i
kminkiem lub
majerankiem. Pyszny odgrzewany i jak już wspomniałam, świetnie się komponuje ze smażonym
karpiem. Smacznego!