Wykonanie
Na naszym polskim, wigilijnym nie może oczywiście zabraknąć
kapusty. Czy to z
grochem, czy z leśnymi
grzybami, czy z
pieczarkami. Dziś robię z
grochem – w moich starszych wpisach znajdziecie pozostałe. Dorzuciłam do dzisiejszej dla smaczku trochę leśnych
grzybków, lecz jeżeli w świątecznych planach macie przyrządzenie kilku rodzajów, to z nich zrezygnujcie – będzie równie pyszna. Ja na same święta Bożego Narodzenia przygotuje z pewnością trzy.Składniki :1 kg
kiszonej kapusty200-250 gram
grochu łuskanego (mogą być połówki)25 gram
grzybków (opcjonalnie)1 duża
cebula (lub dwie małe)6-8 ziarenek
ziela angielskiego4-5 listków
liścia laurowegołyżeczka
kminkusól,
pieprz, ewentualnie ciutka
cukru – do smakuodrobina
oleju do smażenia
Groch :
Grochu łuskanego w połówkach nie musimy namaczać dzień wcześniej. Stosunkowo szybko się on gotuje zalewając go
wodą tego samego dnia. Gotujemy w garnku w takiej ilości
wody, aby przykryła go dwukrotnie. Pilnuj, aby go nie rozgotować – aby nie zrobiła się „papka”, tylko kuleczki nadal zachowały swój kształt – gotowy do zjedzenia, lecz nie miękki. Po ugotowaniu go odcedź – później dołożymy go do
kapusty.
Kapusta :Jeżeli
kapusta jest bardzo kwaśna to przelej ją raz, dwa
razy wodą i odciśnij.
Potem pokrój trochę drobniej bo „nie fajnie” jest wyciągać z talerza takie długie
nitki. W większym garnku zalej zimną
wodą i gotuj aż do miękkości. Kiedy
woda zawrze, dołóż
ziele angielskie,
liść laurowy i
kminek. Pamiętaj o mieszaniu.
Grzybki i
cebulka :Grzybkom wystarczy jakieś 30 minut moczenia w miseczce w zimnej wodzie. Szybko zmiękną. Odcedź i pokrój je w drobne paseczki.
Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę. Obie rzeczy podsmaż na odrobinie
oleju, a następnie wrzuć do garnka z gotującą się z
przyprawami kapustą i dalej gotuj całość aż do momentu kiedy
kapusta będzie już miękka.Na koniec dołóż
groch, wymieszaj, ewentualnie dopraw
solą,
pieprzem,
cukrem do smaku – całość zagrzej i
kapusta gotowa.