Wykonanie
klasyczne danie dla zgłodniałych :)
około 1 kg ekstramięsnych
żeberek1,5 kg
kapusty kiszonej2
cebule1 łyżeczka
kminkuziele angielskie,
pieprzostra i
słodka paprykasól,2
liście laurowemąka do obtoczenia
żeberekmajeranek około 1/3 łyżeczki
Żeberka umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć
przyprawami i wstawić na parę godzin do lodówki.
Kapustę wycisnąć z soku, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać pod bieżącą
wodą, pokroić, włożyć do garnka, zalać
wodą tak, by przykryła
kapustę (ale nie więcej), dodać
pieprz,
liście laurowe,
ziele angielskie i
kminek, gotować około 30 - 40 minut na małym ogniu.
Żeberka obtoczyć w
mące, obsmażyć na patelni, włożyć do
kapusty. Na tym samym tłuszczu przysmażyć pokrojone w kostkę
cebule i dodać do
żeberek z
kapustą.
Mięsko zanurzyć w
kapuście, dolać
wody (ma sięgać do około 3/4 wysokości
kapusty w garnku) i gotować około 1,5 godziny uzupełniając niedobór
wody.Pod koniec gotowania doprawić, dosolić, jeśli jest potrzeba. Dodać
zioła (
majeranek). Moi domownicy
żeberka zjadają z
pieczywem lub
ziemniakami.