ßßß Cookit - przepis na żeberka w kapuście

żeberka w kapuście

nazwa

Wykonanie

klasyczne danie dla zgłodniałych :)
około 1 kg ekstramięsnych żeberek
1,5 kg kapusty kiszonej
2 cebule
1 łyżeczka kminku
ziele angielskie, pieprz
ostra i słodka papryka
sól,2 liście laurowe
mąka do obtoczenia żeberek
majeranek około 1/3 łyżeczki
Żeberka umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć przyprawami i wstawić na parę godzin do lodówki.
Kapustę wycisnąć z soku, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać pod bieżącą wodą, pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą tak, by przykryła kapustę (ale nie więcej), dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i kminek, gotować około 30 - 40 minut na małym ogniu.
Żeberka obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni, włożyć do kapusty. Na tym samym tłuszczu przysmażyć pokrojone w kostkę cebule i dodać do żeberek z kapustą.
Mięsko zanurzyć w kapuście, dolać wody (ma sięgać do około 3/4 wysokości kapusty w garnku) i gotować około 1,5 godziny uzupełniając niedobór wody.Pod koniec gotowania doprawić, dosolić, jeśli jest potrzeba. Dodać zioła (majeranek). Moi domownicy żeberka zjadają z pieczywem lub ziemniakami.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/08/zeberka-w-kapuscie.html