Wykonanie
Kiedy w wakacje byłam w Normandii, starałam się zbierać lokalne przepisy. Jednym z dań, które
jadłam były właśnie takie eskalopki w intensywnym
śmietanowym sosie . Dopytałam o przepis i dziś pokazuję je, w nieco innej wersji. Tamte, które
jadłam były z
wołowiny – ja użyłam do tego
mięsa z
wieprzowej łopatki. Zanim do smażącego się
mięsa dołożyłam
pieczarki, obsmażyłam je na złoto na
maśle , według wskazówek mojej francuskiej gospodyni. Sos doprawiłam
śmietaną.ok. 1/2 kg
mięsa ( dałam chudą
wieprzową łopatkę)ok. 25 dkg
pieczarekduża
cebulasól,
pieprz i od siebie
majeranekmasło,
olej i
oliwa do smażeniarosół lub
bulion do podlewania1/2 szklanki nieukwaszonej
śmietany ( dałam 12 %)
Mięso pokroiłam na plastry i lekko rozbiłam. Posypałam
solą, świeżo zmielonym
pieprzem i
majerankiem i obsmażyłam na rumiano z pokrojoną
cebulą na
oleju z dodatkiem
masła.Osobno, na drugiej patelni podsmażyłam partiami, jedną warstwą , na
maśle z dodatkiem
oliwy ( żeby się nie przypalały) pokrojone w paski
pieczarki – zezłocone dodawałam stopniowo do
mięsa , po czym podlałam je rosołem i uzupełniałam go w miarę jak odparowywał.Gdy
mięso było miękkie, dodałam do sosu
śmietanę i zagotowałam. Już przy wyłączonym palniku dodałam łyżeczkę zimnego
masła i zamieszałam aż się rozpuściło – to nadało sosowi aksamitną konsystencję.Ależ to było pyszne – i
mięso, i sos i
pieczarki. Zjedliśmy je z pyzami drożdżowymi i
sałatką z
ogórków. Cieszę się , że udało mi się odtworzyć ten smak.Smacznego !