ßßß Cookit - przepis na Zupa Pieczarkowa

Zupa Pieczarkowa

nazwa

Wykonanie

Pieczarki lubię pod każdą postacią, smażone, panierowane czy grillowane. Przyszedł czas na Pieczarkową, o której zapomniałam. Rodzinka woli smażone..... za zupą nie przepadają (mają kilka ulubionych ), więc zrobiłam dla siebie.
Składniki:
500gram pieczarek
1 cebula(duża)
łyżka masła
3 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku
bulion (i mnie rosół z dnia poprzedniego)
makaron (świderki, łazanki)
Wykonanie :
Cebule kroimy w pół plastry, podsmażamy na maśle( najlepiej w garnku), następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.
Solimy, gdy odparuje płyn podsmażamy jeszcze chwilę, następnie zalewamy bulionem, około 2 litry.
Przyprawiamy, dodajemy śmietanę, czekamy aż się zagotuje.
Gotujemy makaron w/g instrukcji na opakowaniu.
Makaron gotuje osobno potem dodaje na talerzu do zupy, wolę gdy jest al dente, podczas podgrzewania mam obawy iż rozgotuje się.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/07/zupa-pieczarkowa.html