ßßß Cookit - przepis na ROLADKI Z KURCZAKA Z SEREM I BOCZKIEM

ROLADKI Z KURCZAKA Z SEREM I BOCZKIEM

nazwa

Wykonanie

Na Wielkanoc zrobiłam domowe wędliny z kurczaka – peklowaną pierś i roladki do krojenia i jedzenia na zimno.
PEKLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA
pierś z kurczaka z kością, bez skóry
3 szklanki wody
3 łyżki soli
2 ząbki czosnku
łyżka majeranku
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , jałowiec
Sól rozpuszczamy w wodzie , dodajemy zgnieciony czosnek i przyprawy i wkładamy mięso ( może być też kawałek szynki lub łopatki wieprzowej) na co najmniej 36 godzin. W międzyczasie obracamy.
Po upływie potrzebnego czasu gotujemy wywar z włoszczyzny z tymi samymi przyprawami, co do peklowania, wkładamy mięso i gotujemy do miękkości ( sprawdzamy wkłuwając widelec). Studzimy w wywarze. Kroimy w poprzek włókien.
2 filety z kurczaka
2 plastry boczku wędzonego
2 plastry sera żółtego
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Mięso lekko rozbijamy, na rozbite plastry kładziemy ser i boczek, zawijamy rolady. Smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Po wystudzeniu kroimy na plastry.
Obie wędliny były przebojem wielkanocnego śniadania.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/domowe-wedliny-z-kurczaka