ßßß Cookit - przepis na BISZKOPT Z PIANKĄ I GALARETKĄ

BISZKOPT Z PIANKĄ I GALARETKĄ

nazwa

Wykonanie

Wiosną lubię lżejsze ciasta. Pianka i galaretka są dobrymi dodatkami. Tym razem upiekłam biszkopt i urósł mi tak duży, że pod piankę i galaretkę wykorzystałam tylko 1/3, a resztę przekroiłam na pół, przełożyłam musem jabłkowym i posypałam po wierzchu cukrem-pudrem z kakao i cynamonem. Mimo, że ten z galaretką cieszył się dużym powodzeniem, temu z musem nie zdążyłam zrobić zdjęcia…
biszkopt , taki jak tutaj
200 ml kremówki
łyżka cukru-pudru
łyżka cukru z wanilią
galaretka pomarańczowa i cytrynowa
jabłka i duże rodzynki z kompotu
Jak już wspomniałam, wykorzystałam 1/3 biszkoptu, tylko jeden blat. Włożyłam go z powrotem do formy.
Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w szklance wrzątku, cytrynową w przepisowych dwóch szklankach i studziłam dokładnie mieszając. Ubiłam śmietankę z cukrem-pudrem i cukrem waniliowym , gdy galaretka pomarańczowa zaczęła tężeć, wymieszałam z nią ubitą śmietankę za pomocą trzepaczki- rózgi, wstawiłam na 5 minut do lodówki, żeby zaczęła zastygać, po czym wyłożyłam zastygającą na biszkopt i wstawiłam placek do lodówki.
Jako owoce wykorzystałam jabłka i rodzynki ugotowane w kompocie. Teraz, kiedy zapasy z lata się kończą, gotuję często kompoty z jabłek z różnymi dodatkami – m. in. suszonymi owocamirodzynki też do nich zaliczam.
Ułożyłam jabłka i rodzynki na masie i zalałam cienką warstwą zimnej galaretki cytrynowej. Gdy po kilkunastu minutach się „przykleiły”, wlałam resztę galaretki i zastudziłam.
Wyszedł a z tego lekki i orzeźwiający torcik. Polecam wszystkim na wiosnę.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/biszkopt-z-pianka-i-galaretka