Wykonanie
W Solingen zrobiło się już jesiennie i nostalgicznie. Za oknem siąpił deszcz, jakoś szaro- buro, postanowiłam więc poprawić nam humor
ciastem. Znalazłam ciekawą propozycję u Pinkcake.Pierwszy raz robiłam wypiek bez
mąki i
jajek. Mnie bardzo smakowało, ale mąż marudził, że za mało słodkie. Takim wielbicielom proponuję gotowe i wystudzone ciasto przystroić
polewą czekoladową.Lista zakupów na keksówkę o dł. 27 cm:300 g surowej
kaszy jaglanej1,5 kg
jabłek (ok.10 sztuk)1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
cukry z
wanilią2 garście
suszonej żurawiny (u Pinkcake 1 garść
rodzynek)
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać suchą
kaszę, masę
jabłkową i resztę składników. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec 1.5 godziny w 200 st. aż wierzch zbrązowieje.Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.Pinkcake dziękuję za inspirację.
Smacznego życzy
oliwek:)