Wykonanie
Mam to szczęście, że dostałam ostatnio
jabłka. I to najlepsze
jabłka do
przetworów - antonówki. No to się działo w kuchni, oj działo. Spędziłam z nimi właściwie całą sobotę, ale moje zapasy na zimę znacznie się powiększyły. Bardzo lubię robić różne musy z
jabłek, wykorzystuję je
potem do naleśników, placków, na kanapki, do ciast. Czasami jak mam ochotę na coś słodkiego to podjem łyżeczkę takiego musu i już nic więcej mi nie potrzeba.Zapraszam :-)Składniki:- 2 kg antonówek- 300-400 g
cukru (w zależności jakie słodkie macie
jabłka)- łyżeczka
cynamonu- 4 łyżki
suszonej żurawiny- łyżka
cukru z
waniliąWykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i podlewamy odrobiną
wody. Zagotowujemy i cały czas mieszamy, antonówki dość szybko się rozpadają. Wsypujemy
cukier,
cukier z
wanilią. Gotujemy na małym ogniu, aż
jabłka się rozpadną. Pod koniec gotowania dodajemy
cynamon i
żurawinę i mocno zagotowujemy, aby
jabłka były bardzo gorące, mieszamy. Przekładamy taki gorący mus do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka minut.