Wykonanie
Pewnie jestem już nudna z tymi
jabłkami,ale co zrobić -jest ich sporo, są z własnego ogrodu, nie pryskane , smaczne i zdrowe, toteż wykorzystuję je w najróżniejszy sposób. Dzis ulubiony deser mojej starszej córki –
owoce w kruszonce, zwane inaczej crumble.Kruszonka jest wegańska, na roślinnej
margarynie, dodatek
cukru z
wanilią i
cynamonu podniósł jej walory smakowe. A do towarzystwa słodkim, dojrzałym
jabłkom wybralam kwaskowe
suszone żurawiny.ok.1,5 kg obranych i pokrojonych
jabłek (papierówki i słodkie czerwone)3 łyżki
suszonej żurawinykruszonka :1/2 kostki
margaryny roślinnej1/2 szklanki
cukrułyżka
cukru z
waniliąplaska łyżeczka
cynamonuok. 3/4 szklanki
mąkiWszystrkie składniki kruszonki wkładamy do miski i kruszymy palcami, aż do uzyskania niewielkich apetycznych grudek.Nasypałam kruszonki na dno natłuszczonej formy do tarty, na to położyłam pokrojone kawałki
jabłek wymieszane z
suszoną żurawiną i przysypałam resztą kruszonki. Wstawiłam do piekarnika na 220 C na około pół godziny, do zrumienienia sie kruszonki.Było nas tylko
troje do tego deseru, bo dzieci mają wyjazdowy weekend. Weganka zjadła przeważającą część na gorąco, ja swoją z
lodami. Mąż wczoraj pracował, jadł późno obiad i najpierw powiedział,że nie chce deseru. Podalam mu resztę mówiąc pewnym głosem – zjesz, na pewno. I miałam rację – gdy po chwili zajrzałam do jadalni,mąż wyskrobywał resztki z formy. Chyba nie muszę dodawać, jakie to było pyszne…Smacznego !