Wykonanie
Popularne apple pie w wersji mini, w sam raz na porcję. Bardzo je lubię na ciepło, postanowiłam więc zrobić je w wersji mini i cieszyć się smakiem ciepłego, pachnącego
cynamonem i
jabłkami ciasta.
Składniki:(na dwie porcje)Ciasto:szklanka
mąki80g
margaryny2 łyżki
cukru2-3 łyżki lodowatej
wodyJabłka:4-5
jabłekłyżeczka
cynamonułyżka (płaska
cukru)4 łyżki
wodyDodatkowo:
margaryna do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
cukier.
Margarynę kroimy w kostkę, dodajemy do
mąki i
cukru.Zagniatamy ciasto dodając zimną
wodę,uzyskując gładkie i jednolite ciasto.Zawijamy w folię spożywcza, następnie wkładamy do lodówki na ok 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 190*C.Obieramy
jabłka, które kroimy na mniejsze części.Przekładamy do rondla, dodajemy 4 do 5 łyżek
wody.Wsypujemy
cukier oraz
cynamon.Dusimy po pod przykryciem ok. 10 minut, potrząsając co chwilę rondelkiem.Mini foremki smarujemy
margaryną.Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 4 części.Wałkujemy osiągając kolisty kształt.
Ciastem wypełniamy dno foremek.Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut, aby się delikatnie zarumieniło.Następnie dodajemy
jabłka, przykrywamy rozwałkowanym (3 i 4 cześć)
ciastem.Nadmiar ciasta odcinamy nożem.Na "szczycie" ciasta robimy nożem dziurki.Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.Pozdajemy ciepłe.