ßßß Cookit - przepis na Mini apple pie

Mini apple pie

nazwa

Wykonanie

Popularne apple pie w wersji mini, w sam raz na porcję. Bardzo je lubię na ciepło, postanowiłam więc zrobić je w wersji mini i cieszyć się smakiem ciepłego, pachnącego cynamonem i jabłkami ciasta.
Składniki:
(na dwie porcje)
Ciasto:
szklanka mąki
80g margaryny
2 łyżki cukru
2-3 łyżki lodowatej wody
Jabłka:
4-5 jabłek
łyżeczka cynamonu
łyżka (płaska cukru)
4 łyżki wody
Dodatkowo:
margaryna do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier.
Margarynę kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i cukru.
Zagniatamy ciasto dodając zimną wodę,uzyskując gładkie i jednolite ciasto.
Zawijamy w folię spożywcza, następnie wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 190*C.
Obieramy jabłka, które kroimy na mniejsze części.
Przekładamy do rondla, dodajemy 4 do 5 łyżek wody.
Wsypujemy cukier oraz cynamon.
Dusimy po pod przykryciem ok. 10 minut, potrząsając co chwilę rondelkiem.
Mini foremki smarujemy margaryną.
Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 4 części.
Wałkujemy osiągając kolisty kształt.
Ciastem wypełniamy dno foremek.
Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut, aby się delikatnie zarumieniło.
Następnie dodajemy jabłka, przykrywamy rozwałkowanym (3 i 4 cześć) ciastem.
Nadmiar ciasta odcinamy nożem.
Na "szczycie" ciasta robimy nożem dziurki.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Pozdajemy ciepłe.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/10/mini-apple-pie.html