Wykonanie
Kwaskowate jabłuszka z
cynamonem i
suszoną żurawiną pod pachnąca
wanilią kruszonką, czyli wszystko, co najlepsze z szarlotki :)) ... w 30 minut :)
5 średnich
jabłekgarść
suszonej żurawinysok z 0,5
cytrynycynamonkruszonka:0,5 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru z
wanilią50 gram miękkiego
masłaJabłka pokroić w ćwiartki, a
potem w grubsze plasterki, skropić
sokiem z cytryny, oprószyć
cynamonem, dodać
żurawinę i wymieszać delikatnie. Z
maki,
cukru i
masła zagnieść kruszonkę. Foremkę natłuścić
masłem, wysypać
jabłka, lekko je "uklepać" i wyłożyć na nie kruszonkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20-25 minut do zezłocenia kruszonki. Można podawać z
lodami waniliowymi lub
bitą śmietaną.