Wykonanie
Składniki:
jabłka - taka ilość aby po pokrojeniu wypełniły Twoje naczynie do zapiekania w 3/4 wysokości,1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mąki1 łyżka
cukieru waniliowego (taki z dodatkiem prawdziwej
wanilii, oczywiście można zastąpić wanilinowym)1 łyżeczka
cynamonuWykonanie
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki (takie 2x2 cm), wsypujemy do naczynia do zapiekania. Jeśli
jabłka są bardzo słodkie, można pokropić je
sokiem z cytryny.Kruszonka. Robimy ją zagniatając szybko
masło,
cukier,
cukier waniliowy i
cynamon. Powinna kruszyć się
między palcami, jeśli tak nie jest, dosypujemy
mąki. Następnie posypujemy kruszonką
owoce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż kruszonka
zrobi się złota. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.Ważną rzeczą są
jabłka. Do tego crumbla uzyłam
szrych renet, które są kwaskowe, jedyny ich minus to to, że w czasie pieczenia "rozłażą" się. Lepiej uzywać do tego
jabłek, które są bardzie "zwarte".Całość to połączenie
słodyczy i chrupkości kruszonki i kwaskowatości
jabłek.Połączenie idealne. Można podawać z
lodami waniliowymi lub sosem
czekoladowymSmacznego!